Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Gândul
Anul şi data apariţiei: 18.01.2012
Tematica: imigrantii români (Spania, Franta, Anglia, Germania)
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Mihai Schiau
Titlul articolului: O imigrantă din România care vinde reviste pe străzile din Bristol va primi ajutoare sociale de 25.000 de euro pe an
Numărul fotografiilor: 3
Acces online: https://www.gandul.info/international/o-imigranta-din-romania-care-vinde-reviste-pe-strazile-din-bristol-va-primi-ajutoare-sociale-de-25-000-de-euro-pe-an-9153399


O imigrantă româncă din Marea Britanie, care cumpără revista "Big Issue" şi o vinde mai departe, a câştigat un protest împotriva statului şi poate cere ajutoare sociale de până la 25.000 de euro pe an, scrie Daily Mail.

Firuţei Vasile (27 de ani), care locuieşte alături de cei patru copii în Bristol, i-a fost iniţial refuzată cererea pentru ajutoare sociale, pe motiv că vândutul revistei nu constituie uo muncă adecvată.

Totuşi, după ce a dat în judecată consiliul local, femeii i-a fost recunoscut dreptul de a primi încă 192 de euro pe lună, drept ajutoare pentru locuinţă, pe lângă cei 2.000 de euro pe care îi primeşte deja.

"Este o decizie absurdă, care poate avea consecinţe grave. Este practic o invitaţie pentru cerşetorii din estul Europei să vină în Marea Britanie şi să ceară ajutoare sociale pentru ei şi familiile lor, pe cheltuiala britanicilor plătitori de taxe", a explicat Sir Andrew Green, directorul unui think-tank care se ocupă cu migraţia.
Firuţa Vasile le-a explicat autorităţilor, prin intermediul unui translator, că desfăşoară activităţi independente şi se poate considera propria ei angajată, dat fiind că achiziţionează revistele "Big Issue" din banii ei şi le vinde mai departe, câştigând sau pierzând bani.

"Aceşti bani nu îmi ajung pentru mine şi familia mea, aşa că am cerut ajutoare sociale pentru a-mi putea plăti chiria. Am fost refuzată, pe motiv că sunt româncă şi nu pot cere ajutoare decât dacă sunt angajată. Au spus că jobul meu nu contează. Am fost, însă, ajutată de un consilier, iar acesta a reuşit să dovedească faptul că vânzarea revistei constituie o activitate independentă. Sunt mulţumită de această decizie, înseamnă că oamenii din România şi Bulgaria care care vin în Marea Britanie să muncească din greu nu sunt trataţi necinstit", a explicat românca.
Firuţa Vasile îşi creşte singură copiii de doi, şase, şapte şi respectiv 11 ani şi susţine că munceşte între 16 şi 24 de ore pe zi, notează Daily Mail.

"Este o mare victorie pentru oamenii care se luptă să muncească pentru a-şi susţine familiile. Dacă oamenii pot şi vor să muncească, ar trebui să-i încurajăm. Oricine consideră că e uşor să vinzi reviste pe stradă iarna ar trebui să încerce şi ei să facă asta", a spus reprezentantul Firuţei Vasile.
  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.